Situat în vestul Chinei și datând de aproximativ 40.000 de ani, ghețarul Guliya este locul de unde au fost prelevate mostre de ADN, ulterior reconstruit. Șocant, au fost găsiți aproximativ 1.700 de viruși, circa 75% dintre aceștia fiind anterior necunoscuți oamenilor moderni.
ZhiPing Zhong de la Universitatea de Stat din Ohio – autorul principal al studiului și asociat de cercetare la Centrul de Cercetare Polară și Climatică Byrd – arată că unul dintre virușii găsiți datează de aproximativ 11.500 de ani și au fost activi până la ultima dată când a avut loc o tranziție climatică majoră, se arată în raport. .
Acest lucru, susțin cercetătorii, arată că virusurile reacționau la schimbările climatice la acea vreme într-un mod similar cu modul în care lumea se schimbă astăzi. Și, de asemenea, au descoperit că, deși ghețarul are sediul în China, unii dintre viruși au venit din Orientul Mijlociu și Arctica, notează Dailystar.
Și, deși experții nu au precizat în mod specific dacă virușii sunt sau nu letali pentru oameni – sau ce vor face cu ei – Zhong a spus: „A-ți acorda timp pentru a înțelege mai bine cum au evoluat virușii în perioadele climatice intense oferă perspective vitale pentru a prezice modul în care virușii moderni sunt susceptibili de a reacționa și de a se schimba cu încălzirea viitoare a ecosistemului”.
„Mai mult decât atât, deoarece organismele găsite în nucleele de gheață extind diversitatea informațiilor pe care cercetătorii le pot afla despre acele perioade, găsirea și secvențierea de noi ramuri de ADN viral antic ar putea duce la o explozie atât de noi mistere, cât și de noi concluzii”, se mai arată în raport.
Ghețarul face parte din Platoul Tibetan, care este de fapt cel mai înalt din lume, și are o arie de aproximativ 1,22 milioane de kilometri pătrați.
În ghețar au fost găsite anterior eșantioane care datează de aproximativ 15.000 de ani, aproximativ prima forare a acestuia a revenit cu 28 de viruși noi – dintre care niciunul nu se credea că ar fi supraviețuit procesului de extracție real la acea vreme.